Wednesday, December 9, 2009

Trip to Cameron Highlands

Repeat trip! Kakak Nazihah sampai Cameron Highlands tuk kali ke2 but dis time pegi ramai2 org..ada Tok, Pok Mat, Pok Joe, Pok Lie, Mok Long, Che Sue, Cik Zura, Pok Su, Ibu ngan Abah skali, n adik Arif..dulu Adik kat lam prot lagik..ehehheheee..

Seronok sangat dapat bawak family Ibu jalan2 but yg tak tahan tuh, satu tempat singgah 30-60mins, gile bergambo btol pakcik2 n makcik2 kakak nih..tak tahan! :p

Arif Hakim terpakse jadik angkasawan kejap..Ibu tak larat nak dukung without support carrier tuh..lepak jap kat taman @tanah rata


menuju puncak! nih tengah mendaki nak ke kilang Boh merentas Boh plantation. Kakak dah penat, bodek Che Sue dukung..ehehhehe..sebaik la pakcik2 n makcik2 ni sume tough boley gilir2 carry Kakak n Adik Arif

kemain melekek2 adik Arif ketawa main ngan Pok Lie..+sonot la tuh dpt snow cap Pok Mat blikan..

tak sabarnyer nak mkn..maklum la sejuk2 nih asik lapar jek..esp Ibu, kejap2 ckp lapar..memang best steamboat kat sini, worth trying..tapi dah lupe la nama hotel nih..Casa ape tah..korg carik la sendrik kat Cameron tu...

Time redah jalan pegi ladang Boh sempat lagik singgah tengah jalan posing, tak abeh2..sume pasan ensem :p


Visit Big Red Strawberry Farm..raikan Tok yg ske sgt bunge..ehehhehee

Dah..kalo nak upload sume gambar..meletup blog ni kang..beribu2 lemon, kalo zaman pakai filem dulu mau 4-5 roll Kodak nih..ehehheheee..




Wednesday, December 2, 2009

Mandi Sumur

Dis time balik kg ada pengalaman baru..pestime kakak dapat mandi kat perigi, slalu tgk Tok bersihkan ayam/ikan jek kat perigi tu..ehehhehee..mandi berjemaah lagik. Ibu kata, dlu kecik2 perigi ni la sumber bekalan air utama tuk aktiviti seharian - mandi, masak, basuh..mesti penat org dlu2 kan, kena timba air kat perigi..Mak Ngah pun pernah jatuh dlm perigi, bahaya btul..

Pape pun, seronok btul dapat rasa mandi kat perigi/telaga/sumur nih..sejuk! HmMmm..dah lama gak abah tak bawak pegi Sekayu waterfall, sejak under treatment eczema nih..nanti dah baik kakak nak ajak abah, Ibu pegi lagi la..dulu kalo balik kg mesti pegi picnic kat sana..best!



Gosok gigi..pandai Iffah, Amsyar gosok gg sendrik..kakak slalu Ibu yg gosokkan, kakak tak pandai..
Sabun! Mood Iffah kali ni btol2 best..sental sabun to each other..

seronoknyer!




Wednesday, November 25, 2009

My Bedtime

Surprise! Guess what? His weight reached 8kg now on his 3 months old...kusss smangat anak Ibu..

Finally..Arif manage to fall sleep by his own..fiewww! After about a week of training, he's now recognise sleep habit by setting up a regular bedtime and a consistent bedtime routine. We will reach home arround 19:30 hrs, play, talk with him for a while. At 21:00hrs, his bedtime clock started along with the soothing activities - warm wipe, nappy change, message, feeding and put him down while his still awake..now time for him to drift off with zikrullah songs and a final 'night night' greet..sleep my baby sleep..

Honestly, the beginning of getting him sleep by himself was terrible..of course he'll cry, whimpering but there is a price in every patience...


Sleepy eyes, he will take some times to shut it off
sleepy smile - the sign that he's a step closer to switching down..

Nah..he's finally fall asleep...night night my boy, aweet dreams..

Tuesday, November 10, 2009

Nursing

Terima kasih akak..banyak tolong Ibu..even though kakak slalu gak kena marah ngan Ibu bila kacau adik..bila adik poo poo or diaper full, adik wee wee banyak kakak la yang tolong Ibu amikkan towel, sedia diaper adik kan? sampai kadang2 tu kakak nak tolong Ibu tukar diaper adek..tepi susahkan, peha adik ni besar sgt, tak muat la Ibu!

Now Arif dah pakai Huggies L size...fiewww! #-o


Saaaayang adik! suke sangat nak pangku adik..skali adik bergerak dek tak mampu nak tampung berat adik, ngan dia skali nak tergolek..Arif ni plak eksen, tak suke baring..asik nak org dudukkan dia or meniarap..

Based on tips provided in http://www.babycentre.co.uk, baby should better sleep by himself..tapi strugle btul nak implement..he would still need breast feeding to get him calm and sleep..1-2hours later wake up lagik..exhausted betul dibuatnyer.. (-I


Melaka

Lama dah tak update blog kan..hmMmm..ni nak citer sket pengalaman pegi Melaka bebaru nih..Macam bese la kalo pegi jalan2 folo convoi WISE nih macam2 la event. Destinasi utamanyer Melaka, event utamanyer pekena Ikan Bakar kat Umbai tapi seblom tu kita kemana dulu?

Haaa..ni la dia persinggahan yang tak kurang menariknyer..gerai (boley dikategorikan rstoran dah kot..eheehee) cendol Leman Dawi di Senawang, (ye ker ek..tak berapa ingat dah)...Negeri Sembilan..kononnyer Cendol kat sini sedap tapi bagi kiterg tarikan Leman Dawi tu sendri yg ternyata lebih menarik..ehehhehee..

Tengok ajek la banner kedai nih..ada macam2 info malah yang lebih mengagumkan brader Leman Dawi tu sendrik penuh ngan info dlm kepala otak dia..fulamak! mmg salute ler..keluasan sume negeri di Malaysia d hapalnyer, termasuk la sejarah nama2 negeri seluruh mesia nih..non stop plak tu mulut dia ngomel..siap berpuitis bermanis kata lagik..dasat btul..layan!

Yang uniknyer lagik kedai cendol Leman Dawi nih..byk btul yang FOC - refill cendol, refill santan, refill manisan, sirap, barli sumenyer free beb! Mmg ramai pengunjung yang singgah kat sini..kedai sket punya besar jual cendol semata2..hebat kan? :)

Ni la dia kedai cendol Leman Dawi


Wah..kemain asyik kakak Jiha pekena cendol ek..tak tgk kiri-kanan

Lepas pekena cendol nih kiterg teruskan perjalanan ke Melaka, singgah lunch kat wedding reception kawan WISE Abah, uncle cinonet..lama gak stuck umah pengantin gara2 ujan lebat. Menjelang petang baru la kiterg check-in kat Mahkota Guest House, our room facing Eye's on Malaysia la pulak..ehehheheee..malam layan seafood kat Umbai..best! Kakak Jiha dapat excuse lagik..mlm tu boley makan ape saje..sonotnyer dpt makan ikan bakar, kakak makan baaanyak sotong..dah lama asik mkn vege jek..

Monday, October 26, 2009

Arif - Two Months

Nak resign! camtu la ati Ibu menjerit setiap hari..tapi apekan daya, keadaan tak mengizinkan lagi tuk Ibu ikut kata hati..

Upon 2 months intake imunisasi, Arif dah 6.8kg & 53cm height..dah terover graf nih..as long as dr said OK..lega la ibu, nothing to worry about..at least, takyah la Ibu nak pegi gym kan..dukung, timang jek anak Ibu ni = push up @ kuatkan muscle...eheheheee..grow my boy grow!

Colouring

Lately Ibu bz sgt..dah lama tak seat ngan Nazihah and do learnings together..Dpt free coloring kit, bukan main suka lagik - keje skolah kakak. Time camnih tengok dia pandai match kan color as describe dalam coloring books, boley did well ape yg kita suruh..ada satu perasaan yg sgt2 sukar nak digambarkan..dalam hati - alangkah baiknya kalo aku leh selalu2 dpt duk ngan anak, teach dia, manjekan dia..I wish!

Sedih asenyer bila pk kan masa berkualiti spend ngan anak sehari2 ciput la sgt..bila pressure kat opis + penat ngan keje rumah laaagi la kesian anak..wat silap sket cepat ajek nak kena marah..now perhatian nak kena lebihkan tuk adik plak..kesian anak Ibu sorang ni..I'm sorry my dear..Ibu will try my best to give more attention..Ibu tau kakak excited nak skolah kan..lalu nursery jek sume skolah dia..ehehehee..sampai masanyer nanti Ibu mesti hantar kakak g skolah k ;)



Thursday, October 22, 2009

Feeding Courage

Fiewww..it is 3rd day Ibu back to work now..hopefully Arif just doing fine kat rumah nenek. Differed from Nazihah, seems like 16oz daily expressed breast milk not enough to fulfill his demand..Ibu are strugling in order to fully breasfeeding Arif, besides working hours kena do an extra slot at midnite..

Alhamdulillah, Arif was better yesterday and hopefully cepat adobt ngan rumah baby sitter tu..Ibu just worried coz Arif can't sleep well..always nak kena buai, the moment buai stop bouncing sure he will open his eyes and start to cry..Now terpakse pakai electronic baby cradle to helps him sleep tight, wish that there would not be any side effect to his body/internal development..amin! Nauzubillah..

Ya Allah..permudahkanlah perjalanan hidup kami..amin.


Friday, October 16, 2009

Busy Sungguh

Last nite tetiba plak Arif meragam..bersungguh2 nangis sampai Ibu tatau nak buat pe lagik..susu tanak, tdo tanak, buai pun tanak..tak pernah2 meragam seblom ni..hmMmmm..kakak Jiha pun dah naik panik tengok adik asik meraung sampai merah padam muke adek..nyaris Ibu nak nangis skali, kesian adek..

Kesian Abah tak dapat tido, finally Abah bacakan Yassin baru la adik calm down n tido kat pangkuan Ibu dalam kol 1am..fiewww! Kakak pun terus tertido sama..

Adek..jangan nangis lagi ek..kakak ada ni..bz btul kakak, multitasking gitu..alhamdulillah, ada masanyer leh la harapkan kakak ni tolong buaikan adik time Ibu nak solat, masuk bilik air ker..tapi kalo lama2 tak menjadik gak..kang mata ngadap tv, tangan jek kat buai tapi buainyer statik tak bergerak2..ehehhheee..


Monday, October 5, 2009

His 1st Smile


Arif dah pandai senyum n react bila orang bersembang n main2 ngan dia..slalunyer dia senyum sorg2 jek masa tido..mimpi indah agaknyer..eheheheee..semoga Arif Hakim membesar sebagai anak yang pintar dah soleh..amin!

Malam berinai

This is the first experience Nazihah berinai..Cik Zura punya keje la nih..inai express punya, tempek sengah jam pun dah merah menyala..tengok la hasilnyer..tapi cepat gak pudar colornyer nanti..lelama jadik oren dan oren dan terus dull..

Cramp tangan hanging nak tunggu inai kering..dah boley basuh ker Ibu?

Yey! Berakhir jua penderitaan...tengok ni, cantik tak? Red lagi tu kuku kakak!

Friday, October 2, 2009

Arif Hakim - 30 Days Life



Look at him on his 30 days life...his weight is now up to 5kg, tergamam Ibu..last time Nazihah was 3 months old with this weight. On average, baby's weight should increase about 0.7kg per month..wow, berat Arif dah naik about 2kg on the first month...mana taknye kan, kalo dah every hour nak minom..hopefully he would not be an obes baby..amin!

It's ok..drink as much as you can as long as Ibu could serve you ;) Ibu just worried when Ibu get back to work.. :(




Taman Arnab


Whoaaa..banyaknyer rabbit! Jiha sempat singgah rumah Mak Teh Abah masa on da way balik kampung. Atuk dah prepare bawak kangkung nak kasi makan rabbit..Jiha join la sekaki..takot gak sik nyorok kat blakang atuk jek..lelama baru la berani sket bagi dia makan..cantik rabbit nih tapi busuk la..ehehheeee...




Selamat Hari Raya Aidilfitri


Selamat Hari Raya..Happy Birthday to Nazihah!!! Nazihah sambut raya sekalian (sekaligus) sambut 3rd birthday, bli a slice of Yogurt Cheese jek - kek favourite Nazihah..
Cemana Nazihah sambut raya? Tahun nih raikan raya kat KL, pagi2 lagi Nazihah dah bangun + mandi + pakai baju raya..Jiha nak ikut abah pegi surau tapi abah kata ramai orang, takleh ikut..Jiha duk rumah jek la ngan Ibu..sambil tunggu sume orang blk, bekpes dulu!
Bila sume org dah balik, Jiha salam Abah, salam Ibu, Atuk, Wan, pastuh Jiha peluk ciom adik plak..adik kecik lagi tatau nak salam kakak..
Seronok sangat raya ngan adek..Jiha saaayang adek, muahhsss!
Sesi melayan tetamu..Jiha jadik chairman, kacau daun..ehheheee

Jom Abah, kita gi beraya umah jiran2..yuk!


Eh, eh..lupe plak..seblom g beraya kita bergambar raya dulu...say cheeesssse! Selamat Hari Raya, maaf zahir & batin dari kami sekeluarga..salam ikhlas buat semua kenalan...muahhsss!





Tuesday, September 8, 2009

Ulik Mayang diUlik

Arif Hakim dah pandai nak dibuai..tanak tido kat baby cot lagik, kejap jek dah terjaga bila letak kat baby cot. HmMmm..sebaik ada bouncer...kena assamble buai kakak la nampaknyer nanti nih..tak kisah la kan asalkan tidurnyer lena..


Kakak Jiha sedia membantu dengan senang hati..anytime! You are such a great sister, dear ;)


Wednesday, September 2, 2009

Skin Head

Jumaat, 28-08-09 kepala Arif Hakim telah dibotakkan. Nak tunggu majlis aqiqah lambat sgt, insyaAllah 12/09/09 nanti buat aqiqah Arif sempena majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim kat surau Taman Desa Minang ni..bila dah botak nih nampak saling tak tumpah macam kakak masa kecik2 dulu..


Abah tengah final trim kepala Arif


Sudah licin. Erkkk! mana rambut saye!

Aksi-aksi si kakak ngan adiknyer
cukop rasa! Geram la tengok adik Arif ni..

saaayanggg adik Arif ni..


HmMmm..dah tdo pun dedua..


Gambar pertama ngan Tok. Mekasey Tok..datang tengok saye...susah-susah ajek..




Tuesday, August 25, 2009

Arif Hakim

Rabu, 19/08/09 abah bawak Ibu pegi hospital kol 22:30. Dr check then terus admit Ibu kat wad then sesudah subuh on Khamis, 20/08/09 start operasi induce. Alhamdulillah..Arif Hakim bin Khairul Azhar selamat dilahirkan pada 20082009 jam 13:01 di hospital pakar annur, Bangi tanpa sebarang komplikasi. So far Arif diistiharkan sihat, insyaAllah hopefully tak kena jaundis..



Seronok btul dapat adek..mlm tu Nazihah tido kat spital ngan Ibu..best! Welcome adik! Raya tahun nih mesti lebih meriah..Slamat Berpuasa & menyambut hari raya Aidilfitri! (Jiha tak pose..mcm Mail - Upin&Ipin)



Camni la rupa adik Arif masa hari pertama beliau bernafas di luar rahim Ibu


Yang ni hari kedua..asik tido ajek



Kuat tido betul adik nih..minom susu pun nak kena kejutkan..takpe, kakak bersedia membantu..eeheheee..

video

video

Wednesday, July 1, 2009

Cameron Highlands

Cuti-cuti Malaysia! Weekend lepas Abah bawak Jiha ngan Ibu jalan-jalan kat Cameron, pestime kiterang pegi sana..tak sejuk pun, bese-bese macam Jiha duk lam bilik ekon jek..ehehheheee..Mekasey Abah..bawak Jiha jalan :-*


Sabtu pagi-pagi kiterang dah bertolak dari PUJ..lam tengahari baru sampai kat puncak Cameron tuh. Tempat pertama kiterang singgah kat Bharat Tea Farm..jom, kita minom dulu!






Sabtu petang ujan..takde pegi jalan manapun, ronda pasar jek..Ahad, on da way balik baru singgah few tempat..nih kat KEA Farm..beli strawberry

Yea..yea! Ice cream, I Like! Tempat ni kononnyer famous tapi nama tak komesil lansung..ehehheee..

Singgah plak kat ladang teh BOH..thrill btul jalan nak g sana..sebaik Jiha tido. Jalan kecik ajek..banyak selekoh plak tuh..kusss smangat! Refreshment, minom teh dulu!


Srawberry Corner nih window soping jek..tengok pe yang ada. Jiha bli coklat tuk kawan-kawan, bawak mah nenek..ehehhee..

Monday, June 8, 2009

Kebun Mashroom

Jiha baru jek balik dari kampung..projek tanaman cendawan dah membuahkan hasil rupenyer...tengok nih first batch dah banyak boley kutip..

Camni la size cendawan matang yang boley dipetik..Jiha tolong pegang ajek..masuk dalam bekas


Ni antara proses terawal yakni masukkan campuran dedak dalam plastik tuk dijadikan tapak pembiakan cendawan..haa..next step kena plak kukus pek nih selama lebey kurang 6-7 jam. Lepas tu baru la leh masukkan benih cendawan then tunggu jek la cendawan tu kuar...




*http://www.myfairygarden.blogspot.com