Wednesday, May 27, 2009

Hair Cut

Dah cecah bahu rambut Jiha..since rambut Jiha ni curly kat bawah, kena la pegi trim sket kasik layer...ehehehee..jom! gi saloon..kena jadik patung2 kejap..


Haa..ni la my new hair style..potong sket jek pun..ehheheheee

*http://www.myfairygarden.blogspot.com

Friday, May 22, 2009

Saket..

Aduss..saketnyer lutut Jiha..dah hampir seminggu nih sebaik tak pedih dah..1st day tu jek pedih bila mandi pastuh kering dah..Alkisahnyer Jiha ikut bibik sidai baju pastuh lari2 ngan aniq..jatuh! Aniq tak jatuh pun..bila Ibu datang Jiha tak cakap sbb takot Ibu marah (mmg Ibu marah pun sbb Ibu dah byk kali pesan jalan elok2..jgn lari..). Seli (Sorry) Ibu..tak wat agi..Jiha jln leklok yer..

Skang Jiha tgh pantang..makan bubur + sayur jek..bila dah luka ni laaagi la Ibu strict :( tp alhamdulillah la since guna sabun + bath oil Oilatum ngan cream yg dr kasik tu ezcema ni dah improved...tak gatal dah..Ibu ckp nnt kalo dah baik baru leh mkn chicken, fish, kopok..Jiha terliur la tgk Upin & Ipin mkn chicken..hmMmmm..


Mari Menjahit

Tengok ni..tengok ni! Jiha tolong Ibu jahit baju..nak tgk hasilnyer? click sini --> http://www.myfairygarden.blogspot.com ;)

video

Friday, May 8, 2009

Nursing

Smalam Abah demam..Jiha balik jek tengok abah dah terbaring kat katil..sian Abah, pestime Jiha tengok Abah demam..Jiha letakkan towel basah kat kepala Abah yer..? Nanti mesti kurang panas badan Abah..makan ubat tau! Jiha suap..macam Jiha suap Ibu makan vitamin tetiap malam..


Monday, May 4, 2009

I'm a Big Gal

Strugle btul Ibu latih Nazihah ke toilet tp akhirnyer alhamdulillah, Jiha dah tanak pakai diapers lagik...2-3 kali gak bocor terlepas dalam suar tapi lama2 pandai dah..Jiha wiwi (pee) ngan pupu (defecate) kat toilet bowl jek skang (kadang2 auta gak..alang2 g toilet mintak nak mandi terus) sampaikan kat Mall pun mintak nak pegi toilet, tanak buang kat diapers. Malam Ibu cakap kena pakai diapers, nanti Jiha bocor tak sedar (tapi slalunyer kering jek diapers tuh bila bangun pg).

Pasnih Jiha kena blaja tido awal plak..nanti nak bangun awal, mandi awal pagi, nak pegi skolah (tetiap mlm sebut before tdo tapi bila dah pagi liat kemain nak mandi).

Jiha suke minom air oren..kalo Ibu sibuk kat bilik jahit, Jiha selamba jek wat air oren sendrik. Hari tu pestime Jiha try bancuh sendrik, amik cawan, kuarkan cordial dlm peti ais..abis tu Ibu sik suh tunggu..tunggu jek..Jiha dah haus sangat..Jiha masukkan cordial + air kosong, dah siap! sedap Jiha minom..tapi..air dari tong dah meleleh kat kabinet dapo, Jiha aim cawan tak kena pili..cordial pun ada menitik sket kat lantai..errrr..camne ni? :D (Ibu tak marah pun..tapi Jiha kena bersihkan sumenyer..terus haus balik lepas buat keje tu)

HmMmm..bebudak ni memang kena latih..kalo nak tunggu dia pandai sendrik alamatnyer tah biler laaa. Memula mmg susah nak pahamkan derg masa bila nak bagitau tp bila skali dia dah dpt clue tu..insyAllah ok dah pastuh.